top of page

Moravská filharmonia…


Fčerá 10. 6. bêl v Olomócô vyznamné deň pro Moravskó filharmonijô. Hlavnim aktérem ale nebêlê mozêkanti, ale olomóčti politici, keři na zasedáni zastupitelstva jednalê, jak s tymto tradyčnim ôměleckym tělesem naložêt. Neodolal sem a vêrazêl na zasedáni, abêch jednáni zastupitelu muhl sledovat osobně.

Moravská filharmonija letos vstópila do své 79 sezónê a jak zminilê nekeři řečnici z řad veřejnosti, přečkala za tê rokê ledajaky dobê nesvobodê a bezprávi. Možná pro to, že ucta k hudbě a vubec k ôměni jako takovymô je nadčasová, vêdržela až do dneška. Sám se hudbě trochô věnojô a v porovnáni tadê s tymto tělesem se hodně zdráhám, ešlê to tadê mám vubec zmiňovat. Pro mozêkantê z regionô bêla Moravská filharmonija dêckê nečim, k čemô vzhliželê s uctó a pokoró. Je drôhá néstarši v České republice a jeji přiběh bê vedal na nekolêk knižek, co je v porovnáni s ňó to naše dědinsky brnkáni?

Je nôtny ale zminit, že ê gdêž ôž této staré dámě tahne na osumdesátkô, furt vêpadá skvěle. Nedávny koncertê v Letnim kyně v Olomócô a na Androvym stadióně bêlê impozantni přehlidkó teho nélepšiho, co Olomóc má a co má ê celá Česká republika. Následny konáni olomóckéch zastupitelu se pak zdá ve světle téchto skôtečnosti nepochopitelny. Argumentem só vêsoky nákladê na provoz, kery mosi město každé rok vênakládat, abê se filharmonija zachovala. Rozômim temô, chcó bêt dobréma hospodářema, ale proč zrovna filharmonija? Bôdem pokračovat tym, že zavřemê muzea, přestanemê opravovat kostelê, hradê, zámkê? Město má ê spóstô jinéch přispěvkovéch organizaci, do keréch tečó penize jak voda do diravé lodi…

Opatřeni, kery je navrženy znamená slóčêt filharmonijô s divadlem pod jednô právnickó osobô. Dovolim si fčêl vêkonstruovat možnó variantô přiběhô:

Filharmonia je sama o sobě drahá, slóčimê jô teda s Moravským divablem a tym pádem mámê jeden právni subjekt. Mozêkanti nám bôdó postôpně stárnót a odcházet a mê je nebôdemê nahrazovat. Proč takê, máme divadelni orchestr a mužó se tak vzájemně doplňovat. Vysledek – jedno divadlo, jeden orchestr, jeden barák, jedna abministrativa = očekávaná uspora. Že to ale cely pohřbimê, to ôž tê čisla neřikajó. Zkrátka zavřemê tô staró dámô do domova duchudcu a nechámê jô tam v klidô dožêt…

Viktor Tichák tvrdi, že to néni pravda, že filharmonija dál pojede v nezměněné podobě. Že se naopak počétá s tym, že se bôde rozpočet eště navêšovat, že se plánôje postavit nová koncertni hala, koncertê, cestê do zahraniči… super, kde je pak ale ta uspora? Mosim řict, že mě ten pirát vubec nepřesvědčêl, gór gdêž řekl, že odbornici, keři to vêmêslêlê só tajni. Podlivá miho je to jenom mazáni medô kolem hôbê s jasnym cilem. Mě nepřesvěčêlê, ale tê, co o tym rozhodovalê v potřebné věčině ja. Nakonec po dlóhé debatě zastupiteli za ANO společně s Pirátama rozhodlê o tym, že stará dáma strati svobodô a pude do domova duchodcu  

Škoda že si to borci nenapsalê do předvolebnich programu, těžko řict, ešlê bê tam dnes sedělê…

_________

Včera 10.6. byl v Olomouci významný den pro Moravskou filharmonii. Hlavním aktérem ale nebyli muzikanti, ale olomoučtí politici, kteří na zasedání zastupitelstva jednali, jak s tímto tradičním uměleckým tělesem naložit. Neodolal jsem a vyrazil na zasedání, abych jednání zastupitelů mohl sledovat osobně.

Moravská filharmonie letos vstoupila do své 79. sezony a jak zmínili někteří řečníci z řad veřejnosti, přečkala za ty roky ledajaké doby nesvobody a bezpráví. Možná pro to, že úcta k hudbě a vůbec k umění jako takovému je nadčasová, vydržela až do dneška. Sám se hudbě věnuji a v porovnání tady s tímto tělesem se hodně zdráhám, jestli to tady mám vůbec zmiňovat. Pro muzikanty z regionu byla Moravská filharmonie vždy něčím, k čemu vzhlíželi s úctou a pokorou. Je druhá nejstarší v České republice a její příběh by vydal na několik knih, co je v porovnání s ní to naše vesnické brnkání?

Je nutné ale zmínit, že i když už této staré dámě táhne na osmdesátku, pořád vypadá skvěle. Nedávný koncert v Letní kině v Olomouci a na Andrově stadionu byl impozantní přehlídkou toho nejlepšího, co Olomouc má a co má i celá Česká repubůika.

Následné konání olomouckých zastupitelů se pak zdá ve světle těchto skutečností nepochopitelné. Argumentem jsou vysoké náklady n provoz, které musí město každý rok vynakládat, aby se filharmonie zachovala. Rozumím tomu, chtějí být dobrými hospodáři, ale proč zrovna filharmonie? Budeme pokračovat tím, že zavřeme muzea, přestaneme opravovat kostely, hrady, zámky? Město má i spoustu jiných příspěvkových organizací, do který tečou peníze jako voda do děravé lodi…

Opatření, které je navržené, znamená sloučit filharmonii s divadlem pod jednu právnickou osobu. Dovolím si teď vykonstruovat možnou variantu příběhu:

Filharmonie je sama o sobě drahá, sloučíme ji teda s Moravským divadlem a tím pádem máme jeden právní subjekt. Muzikanti nám budou postupně stárnou a odcházet a my je nebudeme nahrazovat. Proč taky, máme divadelní orchestr a mohou se tak vzájemně doplňovat. Výsledek - jedno divadlo, jeden orchestr, jeden dům, jedna administrativa = očekávaná úspora. Že to ale celé pohřbíme, to už ty čísla neříkají. Zkrátka zavřeme tu starou dámu do domova důchodců a necháme ji tam v klidu dožít.

Viktor Tichák tvrdí, že to není pravda, že filharmonie dál pojede v nezměněné podobě. Že se naopak počítá s tím, že se bude rozpočet ještě navyšovat, že se plánuje postavit nová koncertní hala, koncerty, cesty do zahraničí… Super, kde je pak ale ta úspora? Musím říct, že mě ten pirát vůbec nepřesvědčil, obzvlášť když řekl, že odborníci, kteří to vymysleli, jsou tajní. Podle mě je to jen mazání medu kolem huby s jasným cílem. Mě nepřesvědčili, ale ty, co o tom rozhodovali v potřebné většině ano. Nakonec po dlouhé debatě zastupitelé za ANO společně s piráty rozhodli o tom, že stará dáma ztratí svobodu a půjde do domova důchodců.

Škoda, že si to borci nenapsali do předvolebních programů, těžko říct, jestli by tam dnes seděli…

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Velêká voda…

Tak nás to po sedmadvaceti letech zase spláchlo  Přiroda nám asi potřebovala dat najevo, že to nésmê mê, kdo řidi chod tehoto světa, ê...

Krajsky volbê…

Jak ste asi zaregistrovalê, só tadê po 4 letech zase krajsky volbê. Pro běžny občanê volbê nepodstatny, ale pro starostê obci tê...

Comments


bottom of page